Authors: Peter RASPOR, Mojca JEVŠNIK, Damjana AMON, Lidija BAŠA, Rok FINK, Branka ĐUKIĆ, Andreja KUKEC, Katarina LAMOVEC, Vivian MOSES
Type of paper: Recent
Issue: Volume 3 | number 1 – 2009
Photo:
Abstract: Gensko spremenjeni organizmi so že vstopili v prehrambeno verigo v
večini predelov sveta. Veliko mikroorganizmov, predvsem pa bakterije in
glive so bile spremenjene z namenom povečanja produkcije proteinov,
aminokislin in komercialnih kemikalij. Pionirska dela na področju GSO
so povezana z odkritjem naravnega pojava mutageneze, s pomočjo katerega
so se razvile različne vrste mikroorganizmov. Takšni mutanti so
bili prva biološka orodja za znanost na tem področju, hkrati pa so za
živilsko industrijo predstavljali komercialni dobiček. Med prvimi generacijami
GSO so bile rastline, ki pa so se pojavljale le na redkih trgih. Z
razvojem znanosti, s tem pa tudi genskih informacij široke palete organizmov,
se je trg z GSO sprostil. Posledična ekspanzija GSO je prinesla
paralelno povečanje skrbi o uporabi genskega inženirstva za živilsko industrijo
na eni strani in dvome o morebitnih škodljivih učinkih na
človekovo zdravje in okolje.