Authors: Matej Gregorič, Irena Dobrila, Ana Veber
Corresponding author: Matej Gregorič
Type of paper: Scientific review article
Issue: Volume 3 | number 2 – 2009
Photo: matanzaschiro.com
Po številnih krizah v živilskem sektorju konec devetdesetih let prejšnjega
stoletja se Evropska Komisija znova trudi pridobiti zaupanje potrošnikov in
zaščititi javno zdravje. EU je s svojim pristopom reševanja problema
začrtala novo pot oz. nov pristop v smeri zaščite zdravja potrošnika. Zaradi
globalizacije je prišlo do pestrejše ponudbe živil na trgu, hkrati pa se je
okrepila tudi zavest potrošnikov, kar je vodilo k širjenju zahtev po večji
varnosti, kvaliteti ter prehranski vrednosti živilskih proizvodov. Obstoječi
sistem, ki je zagotavljal varnost hrane, se je moderniziral v smislu ustanovitve
Evropske agencije za varnost hrane (v nadaljevanju EFSA). Ustanovljena
je bila leta 2002 kot neodvisni znanstveni vir svetovanja in obvestil o
tveganjih, povezanih z živilsko verigo. Agencija je bila oblikovana kot del
celovitega programa za izboljšanje varnosti živil v Evropski zvezi, zagotavljanja
visoke ravni varstva potrošnikov ter ponovne vzpostavitve in ohranitev
zaupanja v oskrbo s hrano