Authors: Andrej Ovca
Type of paper: Review
Issue: Volume 2 | number 2 – 2008
Photo: matanzaschiro.com
Prvi evropski kongres o hrani je potekal v Ljubljani od 4. do 9. novembra
2008. Organizacija kongresa je potekala pod okriljem Evropske
zveza prehrambne znanosti in tehnologije (EFFoST) in Slovenskega prehranskega
društva. Kongresa se je udeležilo 700 udeležencev iz 45 držav.
Sam program je bil tematsko razdeljen na 36 simpozijev, na katerih
so strokovnjaki spregovorili o prehranskih vzorcih, proizvodnji živil in
predelavi živil, novih metodah in razvoju živil, distribuciji hrane, prehrani
ter novih konceptih živilske industrije v Evropi. Lahko rečemo, da je
kongres iz različnih zornih kotov tematsko pokril celotno živilsko, prehransko
in oskrbovalno verigo. Osnovni namen oz. vodilo kongresa je
bilo združiti strokovnjake iz področja kmetijstva, tehnologije, prehrane
in drugih področij, ki so bodisi posredno bodisi neposredno povezani s
prej omenjeno verigo. V okviru prvega evropskega kongresa o hrani je
bila sprejeta evropska deklaracija o hrani, tehnologiji in prehrani. Sprejeta
deklaracija poudarja pomen lokalno proizvedene hrane, izobraževanje
in upoštevanje različnih vidikov (okoljskih, pravnih, socialnih in etičnih)
v proizvodnji, predelavi, transportu in distribuciji hrane.